Nyomtatás

 „Különleges” előadás a végzősöknek

 

 Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj mb. parancsnoka, Cseklán István alezredes érkezett a végzős honvédtiszt-jelöltekhez a közelmúltban, hogy ismertesse a negyedévesekkel, mi szükséges ahhoz, hogy egy katona az általa vezetett alakulatnál megállja a helyét.

Cseklán alezredes rövid bemutatóban megismertette a honvédtiszt-jelöltekkel az alakulatot, a már-már legendássá vált Bercsényit. Előadásában viszont nem titkolta, hogy az alakulathoz bekerülni sem egyszerű, de ott maradni sem. Az átlagon felüli fizikai, pszichikai erőnlét alapkövetelmény, számos hivatásos és szerződéses katona bukott már el a Bercsényi saját válogatóján. Aki ugyanis itt akar szolgálni, annak egy alapképzésen majd egy emeltszintű képzésen (képzéseken) is át kell esni. Egy katona 18 hónap alatt érheti el azt a szintet, mely után különleges műveletinek tekinthető.

Az átlagon felüli követelményeken túl viszont átlagon felüli körülményeket is biztosít az alakulat az itt szolgálatot teljesítő állománynak. Olyan technikai és egyéb felszereléseik vannak, amelyek a különleges missziós feladatokhoz való felkészülést megkövetelik. Cseklán alezredes beszámolt arról is, hogy egy tavaly felavatott, majd a Bercsényihez került hadnagy jelenleg már az Egyesült Államokban van egy különleges műveleti tanfolyamon.

A zászlóalj állományának mintegy 80 százaléka járt misszióban, túlnyomó többségük különleges műveleti feladatokat is végzett Afganisztánban. Az alakulat parancsnoka Sándor Tamás ezredes jelenleg is műveleti területen szolgál: aMagyar Honvédség Különleges Műveleti Kontingensének parancsnoka az afganisztáni különleges egységeket irányító Task Force 10 parancsnokság műveletekért és felderítésért felelős törzsfőnök-helyettesi beosztását tölti be január 15-e óta.

Kép és szöveg: Révész Renáta fhdgy.

2011 „Különleges” előadás a végzősöknek. Informatikai Szolgáltató Központ
Powered by Joomla 1.7 Templates